19 лютого українці відзначають День державного Герба України.

Держа́вний Герб Украї́ни — національний символ України у вигляді золотого тризуба на синьому щиті. За часів Давньої Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів, зображення якого містилося на монетах, печатках. Тризуб був в основі проекту зі створення спочатку державного герба Української Народної Республіки, потім — сучасного герба України.

Тризуб як малий Державний Герб України та головний елемент великого Державного Герба затверджено постановою Верховної Ради від 19.02.1992 і закріплено в Конституції України (ст. 20). Згідно Конституції крім тризуба, необхідним елементом великого Державного Герба має бути символ Війська Запорізького — козак з мушкетом.

Конкурси проектів великого Герба України проводилися в 1991, 1996, 2007, 2020.

24.08.2021 Верховна Рада у першому читанні схвалила законопроект Президента України з проектом великого герба — розробка колективу геральдистів під керівництвом О. Івахненка. Для набрання чинності законопроект має набрати 300 голосів.

Державний Герб України зображується на печатках органів державної влади, грошових та поштових знаках, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ тощо.

Кiлькiсть переглядiв: 18